top of page

Piriformis Sendromu Nedir?


Piriformis sendromu, piriformis kasının siyatik siniri sıkıştığında ortaya çıkan nadir bir nöromüsküler bozukluktur. Piriformis kası kalça ekleminin üst kısmındaki kalçalarda bulunan düz, bant benzeri bir kastır. Bu kas, vücut hareketinde önemlidir, çünkü kalça eklemini stabilize eder ve uyluk vücuttan uzaklaştırır ve döndürür. Bu, yürümemizi, ağırlığımızı bir ayağından diğerine kaydırmamızı ve dengeyi korumamızı sağlar. Ayrıca, kalçaların ve bacakların hemen hemen her hareketinde, uylukların kaldırılması ve döndürülmesiyle ilgili sporlarda da kullanılır.

Siyatik siniri, vücutta kalın ve uzun bir sinirdir. Piriformis kasının yanından geçer, bacağın arkasından aşağı iner ve sonunda ayaklarda sonlanan küçük sinirlere dönüşür. Sinir sıkışması piriformis kasının spazmından kaynaklanabilir.


Piriformis Sendromu Belirtileri:

Piriformis sendromu kalça bölgesinde yer alan piriformis kasının spazm ve kalça ağrısına neden olduğu bir durumdur. Piriformis kası da yakındaki siyatik siniri tahriş edebilir ve (siyatik ağrısına benzer şekilde) bacağın arka boyunca ve ayağa ağrı, uyuşukluk ve karıncalanma neden olabilir. Ağrı şiddetli olabilir. Ağrı, araba koltuğunda otururken veya koşarken olduğu gibi siyatik sinirleri sıkıştıran piriformis kasından kaynaklanır. Ağrı, merdiven çıkarken, piriformis kasının üzerine doğrudan baskı uygulayarak veya uzun süre boyunca otururken de tetiklenebilir. Ancak siyatiğin çoğu vakası piriformis sendromuna bağlı değildir.


Piriformis Sendromu Tanısı:

Piriformis sendromu için kesin bir test yoktur. Birçok durumda, bölgeye travma öyküsü, uzun mesafe koşuları veya uzun süreli oturma gibi tekrarlayan, kuvvetli bir aktivite geçmişi vardır. Piriformis sendromunun tanısı hastanın semptom raporları ve piriformis kasına ağrıyı uyandırmak için çeşitli hareketler kullanarak yapılan fiziksel muayeneyle konur.


Piriformis Sendromunun Nedenleri:

Piriformis sendromunun kesin nedenleri bilinmemektedir. Şüpheli sebepler arasında şunlar bulunmaktadır:

  • Piriformis kasındaki kas spazmı, piriformis kasındaki tahriş ya da sakroiliak eklem veya kalça gibi yakındaki bir yapının tahriş olması.

  • Yaralanma veya spazm cevaben kasın sıkılması

  • Piriformis kası bölgesinde kanama

Yukarıdaki problemlerin herhangi biri veya bir kombinasyonu piriformis kası etkileyebilir (kalça ağrısına neden olabilir) ve bitişik siyatik siniri etkileyebilir (uyluğun, baldırın veya ayağın arkasında ağrı, karıncalanma veya uyuşmaya neden olabilir).


Piriformis Sendromu Tedavisi:

Ağrının oturma veya belirli aktivitelerden kaynaklanması durumunda, ağrıyı tetikleyen pozisyonlardan kaçınmaya çalışın. Dinlenme, buz ve sıcaklık uygulaması semptomları hafifletmeye yardımcı olabilir. Doktorlar iltihap önleyici ilaçlar , kas gevşetici ilaçlar veya kortikosteroid veya anestezik enjeksiyonları önerebilir .Fizyoterapistimiz, siyatik sinir kompresyonunu azaltmak için fizik tedavi egzersizleri ve manipülatif tedavi ile ağrıyı hafifletmeyi ve hareket açıklığını artırmayı hedeflemektedir.

39 görüntüleme0 yorum
bottom of page