top of page

Belinizde oluşan her ağrı fıtık kaynaklı mıdır?


Yetişkin bireylerin %80’i yaşamları boyunca en az bir kez bel ağrısını yaşamaktadırlar. Genellikle toplumda bel bölgesinde oluşan ağrıların direkt fıtık kaynaklı olduğu düşünülmekte ve gerekli değerlendiremeler yapılmadan bel fıtığı tanısı konmaktadır. Bel ağrısı çok yaygın bir durum olmasına rağmen tüm bel ağrılarının neredeyse sadece %1’i bel fıtıklarına bağlıdır.


Peki bu kadar konuşulan fıtık aslında nedir ve neden oluşur?

Bel bölgesinde toplam 5 adet omur bulunmaktadır ve her 2 omur arasında da disk adı verilen yapılar yer almaktadır. Bu diskin bulunduğu yerden dışarı taşması durumuna fıtık adı verilir. Dışarı taşan disk, omurilik kanalı ve sinir köklerini sıkıştırarak ağrı oluşmasına neden olabilir. Ama bu durum ağrının sebeplerinden sadece bir tanesidir.


Her ağrı fıtık değildir çünkü;

Bel bölgesinde disk yapısı önemli bir yer tutmasına rağmen bu bölge kas, kemik, eklem, sinir ve bağ yapıları açısından da oldukça zengindir ve bu yapılarda potansiyel ağrı kaynağı olabilirler. Aynı zamanda bel bölgemizin kalça, diz, ayak ile de bağlantıları mevcuttur ve bunlardan kaynaklı biyomekanik problemlerde ağrı yaratabilirler.

Bu ayrımların yapılabilmesi ve bel bölgesinde ağrı yaratan primer problemin bulunması ancak iyi bir değerlendirmeyle mümkündür.


Günümüzde bu tip sorunlar ameliyatsız, ve medikal destek almadan da çözülebilmektedir.

Siz de bu tip ağrılardan şikayetçiyseniz bir fizyoterapist tarafından değerlendirilmek üzere Kurtköy Terapi'ye bekleriz.

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page